הפקדות לקרן פנסיה- עצמאי
סוף השנה הוא הזדמנות להגדיל הפקדות בחסכונות הפנסיונים וליהנות מהטבות מס שעשויות להצטבר לאלפי שקלים. על מנת לנצל את מלוא הטבות המס, יש להפקיד עד תום השנה.
מי צריך להפקיד?
כל עצמאי בעל הכנסה מעסק בוותק של חצי שנה ומעלה, בטווח הגילאים 21-60 נדרש להפריש כספים לטובת חיסכון פנסיוני כאשר שיעור ההפרשה יעמוד בהתאם לסכום ההכנסה כדלקמן:
עד גובה הכנסה שנתית | שיעור ההפקדה |
63,306 ₪ | 4.45% |
63,306 ₪ – 126,612 ₪ | 12.55% |
מעל 126,612 ₪ | אין חובת הפקדה |
מעבר לצורך הקריטי בהפרשה לפנסיה, המחוקק דאג להטבות מס למפקידים כגון הכרה בסכום ההפקדה כהוצאה מוכרת, זיכוי מס וניכוי מס וזאת בהתאם לסכומי ההפקדה ביחס לגובה ההכנסה השנתית כמפורט בחוק.
לתשומת ליבכם!
כל עצמאי שאינו מפקיד לחיסכון פנסיוני בהתאם להוראות החוק עלול לספוג קנס של 500 ₪ בעבור אותה שנה שבה לא הפקיד.
הפקדות קרן השתלמות
אנו ממליצים לכל עצמאי לפתוח קרן השתלמות ולדאוג להפריש אליה כספים מידי שנה. בסוג חיסכון זה יש תועלות רבות לעסק העצמאי:
- חיסכון לטווח בינוני (בהיבט העסקי: מקור כספי ליום סגריר או לפיתוח עסקי מתוכנן)
- הטבה של הוצאה מוכרת על חלק מההפקדות לקרן השתלמות.
- פטור ממס רווח הון על הפקדות עד 18,600 ₪ לאותה השנה.
- להלן תקרות ההפקדות לקרן השתלמות:
# | שיעור הפקדה | תקרת הכנסה שנתית אשר ההפרשה בגינה פטורה | תקרת הפקדה שנתית |
עצמאי | 4.5% | 265,000 ₪ | 11,925 ₪ |
תשלומי מקדמות לביטוח לאומי לשנת 2020
כחלק מהערכות לסוף שנה חלה עליכם החובה לוודא אישית את הגדרה במוסד ביטוח לאומי, לקוח שלא יהיה מוגדר כעצמאי ולא ישלם לביטוח לאומי מקדמות כל חודש, לא יהיה זכאי לפיצויים, וקצבאות אם ייפצע,
על מנת להיות מוגדר עצמאי בביטוח לאומי יש להיכנס לאתר ביטוח לאומי ולהצהיר על סכום הרווחים החודשיים, סך המקדמות שישולמו נגזרות מההצהרה לביטוח לאומי, ויהיה אותו סכום כל חודש בהתאם להצהרה שלכם, ללא קשר לרווחים החודשיים של העסק.
אנו ממליצים לשלם סכום חודשי גבוהה כ-18 אחוז מהרוויחים החודשיים, על מנת להיות מבוטחים בביטוח לאומי, במיוחד לעסקים בצמיחה, במידה ושלמתם לביטוח לאומי סכום שבפועל היה יותר גבוה מהרווחים בסוף שנה, תקבלו החזר עם ריבית של 4 אחוזים שנתית צמודה למדד,
אנא צרו קשר עם משרדנו על מנת לטפל בתשלומי ביטוח לאומי עוד השנה, שימו לב במידה ותחלוף שנת 2020 לא יהיה ניתן לשלם רטרו ביטוח לאומי על שנת 2020
תשלומי מקדמות מס הכנסה לשנת 2020
בדומה לביטוח לאומי אם יש לכם רווחים בעסק של מעל ל60 אלף בשנה חובה לשלם מקדמות מס הכנסה,
מקדמות מס הכנסה הם אחוז מההכנסות החודשיות, האחוז ייקבע על ידי חישוב משוער של המס הצפוי לאותה שנה, בדומה לביטוח לאומי מס המקדמות אינו סופי, מה שאומר שאם תשלמו ביתר תקבלו החזר צמוד למדד עם ריבית של 4 אחוזים, שיחלו להיצבר החל מינואר 2021.
אנו ממליצים ליצור קשר עם המשרד בהקדם על מנת להגדיל את אחוז המקדמות שלכם
נושאים נוספים:
ככלל, על מנת לבצע תכנון מס, יש לשקול כל עסקה ואת מועד ביצועה וככל שתדחה ההכרה בהכנסה לשנה העוקבת או/ו תוקדם הכרה בהוצאה, תשלום המס בשנה הנוכחית- יקטן. להלן מספר נקודות שמשרדנו מציע להתייחס אליהם:
- שלמות הוצאות כגון: ארנונה, חשמל, מים וכד'. מומלץ לבחון תדפיסי אשראי ובנק לווידוא שכל ההוצאות של העסק דווחו.
- הכרה בחובות אבודים בשנת המס. יש לוודא כי הומצאו הוכחות למס הכנסה אודות מאמצי העסק לגביית החוב. במידה ורלוונטי, ניתן לשקול מתן הנחות ללקוחות במיוחד אם צפוי שחובותיהם יהפכו לחוב אבוד.
- מתן תרומות– ניתן לתת תרומות עד גובה של 30% מגובה ההכנסה והדבר מאפשר זיכוי מס בשיעור 35% כאשר יש להקפיד על פירעון התשלום עד לסוף שנה, וידוא כי הקבלות מקוריות וכי מען התרומה עומד בסעיף 46 לפקודת מס הכנסה. יודגש כי המינימום לתרומה עומד על 180 ₪ על מנת לקבל את הטבת המס.
- תשלום לביטוח לאומי- כאמור, יש להקפיד על תשלום במועד עד לסוף שנה, מדובר בהוצאה מוכרת.
- מכירת נכסים– תשומת לב למועד המכירה ואם צפוי הפסד, בחינה האם כדאי לבצע בשנה הנוכחית ולהשתמש במגן מס שנוצר.
- מכירת טובין- בדיווח בסיס צבירה, המועד הקובע להכרה בהכנסה הינו מועד שילוח הטובין מהעסק או הסכם מכירה מחייב. מומלץ לבחון מועד ביצוע העסקה ביחס לכך בעיקר בהיבט המלאי שנמכר. כמו כן, במידה וקיים מלאי מת, כדאי לשקול לצאת למכירתו במחירים אטרקטיביים.
- הכנסות משכר דירה– בחינת המסלול הטוב ביותר לתשלום מס וכן לשקול מועד קבלת ההכנסה במידה ודחייתה תשיג הקטנה במס.
- שינוי סוג התאגדות– יש לבחון, בהתאם לגובה ההכנסות, האם כדאי לשנות סוג התאגדות: עוסק פטור, עוסק מורשה, חברה רגילה, חברה משפחתית, חברת בית.
- שינוי סוג דיווח: מצטבר או מזומן.
- תשלום ביטוח לאומי בגין השכרת נכס מסחרי מוכר כהוצאה ועל כן מומלץ לשלמו בשנת המס.
- הגדלת הכנסות בשנת המס במיוחד אם בשנת המס העוקבת צפוי גידול משמעותי בגובה ההכנסות.
הכנסות משכר דירה
לאחרונה מתקיימת פעילות של מס הכנסה לאיתור נישומים שאינם משלמים מס הכנסה בגין הכנסות משכר דירה. מיותר לציין כי השלכות של אי תשלום הינם קנסות, חיובי ריבית והצמדה ועוד.
בשל קיום 3 מסלולים לתשלום מס בגין שכר דירה למגורים, אנו בוחנים מידי שנה באיזה מסלול כדאי לבחור במטרה לשלם כמה שפחות מס. להלן פירוט המסלולים:
- פטור ממס (מלא או חלקי) על השכרת דירה
ככל שהדירה עומדת בתנאי פקודת מס הכנסה, הנישום רשאי לשלם מס בהתאם:
א. פטור מלא: אם סכום ההכנסה החודשית משכר דירה אינו עולה בכל חודש במהלך השנה על 5,000 ₪.
ב. פטור חלקי: במידה וסכום ההכנסה החודשי בין 5,000- 10,000 ₪, יש לחשב את סכום הפטור באמצעות הפחתת 5,000 ₪ מהסכום שהתקבל בפועל. ההפרש ייחשב כסכום עודף. לאחר מכן, יש להפחית את הסכום העודף מ- 5,000 ₪- סכום זה הינו הסכום הפטור. בשלב האחרון, יש לנכות את הסכום הפטור מסכום השכ"ד שהתקבל והנותר הינו הסכום החייב במס. על הסכום החייב במס יחול שיעור מס שולי של המשכיר בהתחשב בכל הכנסותיו.
ג. היעדר פטור– לא ניתן לבחור במסלול זה אם ההכנסה עולה על 10,000 ₪.
ניתן לנכות הוצאות שוטפות הקשורות להכנסה משכ"ד כגון תיקונים במושכר, שכ"ט עו"ד ופחת. אלו יותרו בהתאם להכנסה המתקבלת.
במידה ונבחר תשלום מס בהתאם למסלול זה, במכירת הדירה יחול מס שבח וינוכה הפחת משווי הרכישה.
- חיוב במס מופחת בשיעור של 10%.
ככל שהדירה עומדת בתנאי פקודת מס הכנסה, הנישום ישלם מס בסך 10% בגין כל הכנסותיו משכ"ד בשנת המס הרלוונטית.
עם זאת, בטרם בחירה במסלול זה, יש לקחת בחשבון כי לא ניתן לנכות הוצאות שוטפות הקשורות לשכ"ד. כמו כן, במכירת הנכס, יחויב מס שבח כאשר הפחת ינוכה משווי הרכישה.
במסלול זה על הנישום לשלם את המס תוך 20 יום מסיום שנת המס לכל המאוחר. איחור בתשלום כאמור יגרור תשלום ריבית והצמדה על חוב המס.
בעיקרון אינכם דרושים בהגשת דוח שנתי על הכנסות משכ"ד במידה ובחרתם במסלול זה והכנסתכם משכ"ד הינה עד 340 אש"ח (נכון ל-2018), אלא אם כן רשות המס מבקשת זאת באופן פרטני.
רק מדגישים שלא ניתן לשלב בין מסלול 1 ל-2.
- חיוב במס לפי מדרגות המס.
תשלום המס במסלול זה הינו בהתאם לשיעור המס השולי של המשכיר החל על מכלול הכנסותיו, כאשר במסלול זה ניתן לדרוש הוצאות שוטפות הקשורות ביצירת הכנסה זו.
במידה והנכס נמכר, המכירה תחויב במס שבח והפחת ינוכה משווי הרכישה שנדרש בעבר כנגד הכנסה זו בשנות המס הרלוונטיות.
בחירה במסלול זה תחייב את המשכיר בהגשת דוח שנתי למס הכנסה.
על מנת לחשב את המסלול העדיף